Azure Backup Server v3 frissítés

A múlt héten megjelent a 3. verzió a MABS-ból (Microsoft Azure Backup Server), azaz a Microsoft hibrid mentési / archiválási megoldásából, ami kis-közép-nagyvállalati szinten egyaránt megfontolandó választási lehetőség, persze más és más okokból. Az első verzió októberben volt éppen három éves, a második 2017 májusában érkezett, szóval nagyjából másfél évente jön egy új. A felépítését / működését tekintve négy fontos dolgot emelnék ki:
– Gyakorlatilag egy kb 95%-os System Center Data Protection Manager-ről van szó (a SCOM integráció és a szalagos mentés nincs benne csupán), magyarul egy full extrás nagyvállalati mentőszoftverről van szó, amely rengeteg helyen és nagyon komoly kritériumokkal is bizonyított már, és ami on-premise működik.
– Össze van gyúrva egy SQL kiszolgálóval, azaz egy lépésben és (tipikusan) egy gépre telepítjük az összes hozzávalót.
– Ingyen van. Pontosabban nincs ingyen, de mégis :). Maga a MABS és a mögötte lévő SQL Server ingyen van (ez ugye a DPM esetén még egy KKV-nál is egy milliós költség lenne), azonban kötelező az Azure-ba regelni és a használatért fizetünk, azaz a lementett VM-ekért, adatbázisokért, stb., adatmennyiségtől függően, kategóriákba sorolva. Nekem pl. 2 nagyon hasonló felépítésű kisvállalatnál 3-4 VM, Exchange mdb-k, fájlszerver, SQL esetén is. kb. 40-60 euró / hó szinten átlagban kijön.
– D2D és D2D2C a mentési módszer (helyi, helyi / felhő), de ha tartunk attól, hogy Trump nézegeti a mentéseinket (én kérek elnézést! :D), akkor nem kell az Azure-ba is mentenünk, maradhat minden lemezeken is, helyben, de nyilván legalább archiválási okkal (ugye ezt max 99 évre az Azure-ba) célszerű. Aki épített már szalagos infrastruktúrát, az tudja, h ez mennyi pénz, mennyire összetett, stb.. Ez a MABS-sal a felhőbe egy “játék és muzsika 10 percben” ehhez képest.

És akkor térjünk rá a frissítésre, de először az újdonságokról pár szó, ugyanis egy rakat dolog érkezett a SAC-os (Semi-Annual Channel) 1801/1807-es SC DPM-ből, illetve a még korábbi SC 2016-os DPM-ből:
– SQL 2017 alapokon műxik.
– TLS 1.2 támogatással rendelkezik.
– Végre, végre van “mentési anyag” mozgatás, azaz a saját formátumban diszkre lementett anyagokat egyszerűen lehet migrálni egy másik diszkre / LUN-ra. Ez a DPM 2016-ban már megvolt, a MABS v2-ben még nem (pár hete nagyon kellett volna…).
– VMWare Backup, ez szintén volt / lett már a DPM 2016-ban, és akkor most már itt is.
– Továbbfejlesztett Hyper-V RCT mentés, gyors (nagyon), kompatibilis és helytakarékos. Mindennek kulcsa az ReFS-sel formázott LUN-ok, amelyeket a DPM / MABS használ mint mentési célterületet.

Az új telepítés sima ügy, de ami egy nagyon pozitív meglepetés hogy van in-place frissítés is, egyet már végig is csináltam, sima liba. Az előkészületek ugyanazok mindkét változatnál, sorolom:
– Kell egy VM / vagy fizikai gép, saját tapasztalat, hogy 4 mag, 10GB RAM.
– Az OS már lehet WS19* is (de menteni még nem tudja), vagy WS16.
– Az Azure portálon egy Recovery Services Vault-ot kell létrehoznunk (ha nem volt), majd a Backup / Prepare infrastructure alatt On-Premises és pl. Hyper-V Machines, és erre kilöki azt az opciót, hogy letöltheted a MABS v3 telepítőt (4,2 GB) illetve a “Vault credentials” fájlt (frissítésnél nem kell).

Ezután a felhőben befejeztük, jöhet a “földi” install / upgrade (itt most az utóbbi). Képeső jön, rövid magyarázatokkal.

clip_image002
Kicsomagoljuk a telepítőt.

clip_image002[4]
Majd futtatjuk.

clip_image002[6]
Nem mentünk frissítés közben! :)

clip_image002[8]
Nem csodálkozunk, hogy minden előfeltétel OK, hiszen eddig is ment rajt a v2.

clip_image002[10]
SQL frissítés ellenőrzés vizsgálat.

clip_image002[12]
Tárolási igények.

clip_image002[14]
Az SQL-t futtató fiókokhoz szükséges accountok jelszava. Egyébiránt ne rémüljünk meg, de a Reporting Services-t komplett lekapja, majd visszateszi változatlanul.

clip_image002[16]
Nem fáj.

clip_image002[18]
Szumma szummárum.

clip_image002[20]
A konkrét frissítés összesen 4 lépéséből az első az Azure Recovery Services agent frissítése. Egy új telepítésnél ekkor kérné a vault cred fájlt, hogy beregelje a szervert és hogy beazonosíthassa az Azure tárolónkat.

clip_image002[22]
Haladunk előre, a “ződ csík” pedig növöget.

clip_image002[24]
Az SQL Management Studió is frissül.

clip_image002[26]
A konkrét DPM MABS frissítése.

clip_image002[28]
Hallelujah. Nem írja, de kell egy restart…

mabsv301
… és utána már csak frissítenünk kell központilag, kényelmesen az agenteket (a sárga warning-gal ne foglalkozzunk, nem releváns most).

mabsv302
Ééééés igen, többek között immár van mentési anyag mozgatás is :)

mabsv303
Egy kis idő múlva minden látszik az Azure portálon is.

Uff.


*Az elmúlt hetekben early adapterként :D, én már Hyper-V-ket, Hyper-V fürtöket és tartományvezérlőket is frissítettem WS19-re, további részletek erről december 4-én, élőben a Budapest ITPro meetupon.

Azure Backup Server v3 frissítés” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás