Windows 10 MCSA vizsgák – kilőve

Tegnap, az általam a vizsgázásra már kb. 10 éve kizárólagosan favorizált IQJB-ben* sikeresen leraktam a 2 db Windows 10 MCSA vizsgát (a kliens vizsgákról itt egy hosszabb, nosztalgikus értekezés, ami amúgy egészen sikeres lett pl. a LinkedIn-en :D).

Nem egészen úgy kezdődött ahogy szerettem volna, ugyanis ha csak rajtam múlik, akkor a 70-698-cal indítottam volna a processzt (mert ez látszott a könnyebbnek), de egy apró dolog miatt a sorrend megfordult és így mégis a 70-697-tel kezdtem. Nos, ahogy az előző bejegyzésben írtam, ezek a kliens vizsgák _tényleg_ hardcore jellegűek, mondhatni direkt sz0p@tósak. Azzal kezdődik, hogy 70 kérdés és 120 perc, de még az elején kötelező survey is vagy 12 kérdés… OK, az időtartam végülis többnyire nem korlátoz, ez is meglett kb. 80 perc alatt, na de 70 kérdés? Összesen egyetlen vizsgára emlékszem, ami ilyen hosszú volt, asszem 4 órában és kilencvenx kérdéssel, de az valami mérnöki (MCSE) upgrade vizsga volt talán, amivel meg lehetett spórolni x db további vizsgát és így érthető is volt, de ez miezmár?

Nyilván a szabályzat miatt túl sok tartalmi részletet nem lehet publikálni, de a témák nagy százalékban azok voltak, amire számítottam (ez is valami, ez se mindig jön össze), és amelyek a fenti linken is szerepelnek. Azért 1-2 Homegroup és Cortana kérdéstől ledobtam a láncot, viszont voltak nagyon könnyű TCP/IP illetve NTFS/Share kérdések is. Elég sokat félretettem menetközben, a végén volt is min agyalni, de aztán 839/1000 lett, több mint tökéletes.


A digitális plecsni

Aztán 2 cigi 10 perc alatt (ekkor már durva csúszásban voltam, a délutánra tervezett programok vészesen közeledtek), majd pihenésképpen a 698-as, ami már csak 57 kérdés volt, ugyanúgy 120 perccel. De ez azért hozzám közelebb álló, szerveres témákkal volt inkább teli (SCCM, Intune, AD és AAD, stb.), így azért már tényleg könnyebb volt, 863 lett, úgy hogy 3-4 zavaros kérdésnél már csak vadul tippelgettem (képtelen vagyok 3 soros, komplex Powershell vagy AppV parancsokat megtanulni, nna). Itt is volt azért pár, amit a végére hagytam (általában végigszáguldok a kérdéseken, véglegesre belövöm azt, amit biztosan tudok, majd befejezem azokkal, amin agyalni kell**), de közel sem annyi, mint az elsőnél.  A végére azért újra leolvadt az agyam, na nem annyira, mint az O365 MCSA dupla vizsgájánál tavaly decemberben, de azért elfeleződött az IQ-m egy időre most is.

Így már jöhet február 1-én az egyik újabb SCCM (ez persze relatív) vizsga az MCSE:Mobility minősítéshez, a 70-696 (a W10 MCSA csak egy kötelező beugró volt), van rá 2 hetem, elég lesz… Ezzel várhatóan meglesz a 45. vizsga, a modern minősítések közül pedig 5 MCSA és a 2 MCSE, ergo erre az évre be is fejezem ezt a fajta pörgést, kell másra is fókusz.


Jut eszembe, az évi rendes 2-3 db*** tantermi oktatásom első etapja február 15-17., IQJB és a Hyper-V/SCVMM kombó, itt írtam is róla, és ez volt a reklám helye, “…kérem kapcsojja ki”. Uff.


*És ha egy széria műxik, nem változtatunk rajta, nem vagyok babonás, de pl. szinte mindig ugyanabba a vizsgaállomásra ülök be, legalábbis ha csak rajtam múlik :)
**Ennek a taktikának az az előnye, hogy ha megnéztem az összes kérdést, akkor 1.; megnyugszom, 2.; előfordul, hogy egy későbbre hagyott kérdésre megtalálom az indirekt választ egy másikban :).
***Sajna (vagy nem :D) nem nagyon fér bele több.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s