System Center DPM – Central Console

A Microsoft System Center Data Protection Manager millióféle workloadot tud menteni és archiválni, az SQL clusterekől kezdve a SharePoint-okon keresztül az Exchange DAG-ig, az RCT alapú Hyper-V VM mentéstől (Linuxok is, tökmind1), a tartományon kívüli fájlszerver fürtön keresztül a host szintű VMWare mentésig (azaz VM-eket), és még sorolhatom a támogatott és működő forgatókönyveket.

Összeköthetjük/láncolhatjuk a DPM-eket, keresztbe-kasul menthetünk / replikálhatunk / szalagra archiválhatunk, mehet a forrás diszkre, szalagra, felhőbe, VTL-be, stb.. Normális környezeteben a monitorozást és a jelentéseket az izé, khmmm, az űrhajós vizsgához kötött SCOM-mal (System Center Operations Manager) végezve* full kontroll alatt tarthatjuk, de mi van akkor ha sok (legalább kettő) DPM-ünk van és az RDP-nél vagy az RDCM-nél kicsit többre vágyunk? Nos, ez lenne a SCOM-mal kombinált DPM minősített esete, azaz a DPM Central Console.

dcc1

Megy fel a SCOM-ra az univerzális konzol

Ha felrakjuk a SCOM agenteket a DPM-ekre, beintegráljuk a megfelelő DPM MP-ket**, és felrakjuk szintén a SCOM-ra a DPM CC telepítőjét (a DPM install iso-ban meglesz), akkor a következőeket kapjuk cserébe:

– Egy helyen látjuk az összes alertet, monitort és riportot az összes DPM szerverről.
– Nemcsak megfigyelést hanem rengeteg bevatkozást is végezhetünk innen a DPM-ekkel kapcsolatban, méghozzá úgy hogy a verzió sem számít, a SCOM-ból megy pár dolog, a maradékhoz pedig mindig a megfelelő konzol nyílik majd meg ha szükséges lesz (DPM 2012 SP1, 2012 R2, 2016).
– Nyilvan alap, hogy egy telephelyen/tartományon belül műxik, de nemcsak így, ahová a SCOM belelát, onnan a DPM-eket is behúzhatjuk, azaz pl. a csajágröcsögei, vagy az afganisztáni SCOM gateway mögött működő DPM-et is úgy kezeljük, mintha az iróasztalunk alatt lábtámaszként működő, egy 3M Ft-os toronyszerveren futó DPM-et.
– Ja és nincs plusz licence költség ebben a felállásban, mármint a System Center-t tekintve, azaz ha licencelt a SCOM és a DPM akkor meg is vagyunk, na persze ingyen Windows Servert nem kapunk egyik System Center komponenshez sem (csak SQL-t) :).

dcc3

Egy csomó elágazást még be is kellett csuknom, h elférjen***

Ez azért így már cool, viszont azt meg kell érteni, hogy nem egy sokszereplős MMC-t várjunk (kb 3 éve, elsőre én is ezt vártam), hanem egy SCOM-ba épített megoldást, feltételezve némi SCOM tudást a beüzemeléshez. Na de azt úgyis mindenkinek meg kell tanulnia, aki ésszel építi magát az MS világban, szóval… :)

Szumma szummárum a DPM talán nem a legbonyolultabb**** és nem az átlagosan legtöbb újítást megkapó System Center családtag, és hagyományosan sajnos van is a piacon vele szemben ellenérzés, főképp a 2012 SP1 előtti verziók miatt (ami maximálisan érthető is, tapasztalatból beszélek! ;)). Viszont teszi a dolgát, és egy alapvetően Microsoft közepes vagy nagyvállalati környezetben kevés igazi ellenfele van – főképp az ilyen komplex, integrációs megoldások miatt, mint pl. a SCOM-mal kombinált DPM CC.


*Van beépített reporting is, de azt hagyjuk (persze ettől még preparálni kell az SQL RS-t, különben lukra fut a telepítő).

**Persze a sima monitorozást/jelentéseket már így is megkaphatjuk több DPM szerverre is

**Ja és nálam nincsenek hibák és így alertek sem, ezt direkt csináltam, hogy legalább legyen valami piros a SCOM-ban :D

***Persze azért vannak mélységek bőven, de egy átlagos környezetben és kívülről vagy eleinte (mindkét esetben “szaktudástól el nem vakítva”) nem tűnik vmi szipi-szupi csodaszernek, de azért bizony az :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s