Azure IaaS guest clusterek

Kapcsolódva a korábbi cikkemhez, alul három, pár perces videó illetve egy hosszabb leírás linkje arról, hogy milyen variációkban és hogyan lehet nekünk VM-ekből guest clusterünk* az Azure-ban.

A következő típusok támogatottak a jóságos Microsoft által:

1. SQL Server AlwaysOn Availability Groups (shared storage nélkül is!).
2. Storage Spaces Direct(S2D) a következő feladatokra**:
– SQL Server FCI (a “rendes” SQL cluster, khmmm)
– RDS User Profile Disk (ha többszáz/többezer RDS usered van, akkor remek dolog, persze azért bizonyos feltételek mentén)
– Scale-out File Server (SoFS, SMB3-mal elérhető, akár aktív-aktív fájlszerver, millió extra képességgel, jópár forgatókönyvben)
– File Server (Information Worker): ezt kicsit nehéz értelmezni, nem is beszélik túl a cikkben sem, a lényeg h olyan szkenáriókra gondol pl. a Storage Replica-val, amikor nem a CSV a jó megoldás (?), azaz vszínű akkor, ha pl. kell a kötetnek betűjel, de ez mér az én agymenésem.

3. File Server Storage Replica-val (egy univerzális WS16-os cluster újdonság, zsíííír, az aranyáron megvehető hardveres storage replikák helyett).
4. Generic Application and Services on Guest Clusters: Azaz minden ami cluster-aware, azaz képes futni egy fürtben. Csak szólok, hogy a Jézus Szíve Kft. clipper-es könyvelőprogramja nem lesz az :D.

Íme a link (az első videó első pár percében az előadó szaki tuti ezerrel tolja a gombát :), a hangjából legalábbis én úgy vélem de a ppt elmegy), a második rész viszont már az S2D-ről szól, a második videó pedig a clusterek alá passzoló hálózati megoldásokról, a harmadik pedig az S2D perf mérésről (a klasszikus iometer*** helyett mostanra már a diskspd lett a fő fegyverünk). A cikkben is van némi káosz, de ha elég sokat nézzük, és/vagy ha mi is begombázunk, szép lassan érthetővé válik****.

https://blogs.msdn.microsoft.com/clustering/2017/02/14/deploying-an-iaas-vm-guest-clusters-in-microsoft-azure/

*Nincs jól hangzó ötletem arra, hogy hogyan lehetne ezt értelmesen lefordítani, de ez az IT, jó lesz a hunglish, Grétsy Tanár Úr tuti nem olvassa, vagy ha mégis, akár egyet is érthet vele.

**Más típusú shared storage létrehozásáról és működéséről nincs szó, egy bátortalan kommentelő rákérdez az iSCSI-ra, ami működhet, de persze nem “internally tested”. Ez azért egy shared vhdx-et (WS12R2, WS16), vagy shared vhds-t (WS16) el tudnék viselni, de hááát…

***Én még láttam Russinovich-ot iometer-rel 62e IOPS-ot összekalapálni, amikor először bemutatta az Azure Premium Storage-ot :).

****Khmm, én az elsőt választottam, de senkit nem óhajtok befolyásolni :D.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s