Azure VM – a Temporary Storage meghajtó

Ha létrehozunk egy virtuális gépet az Azure IaaS-ban, és ha rögvest benézünk a tárolóink közé, azt fogjuk észrevenni, hogy a rendszerlemez mellett megjelent egy második diszk, a “Temporary Storage” címkével, D: meghajtóként. A rendszerlemez 127GB* (ez a szabvány méret a Hyper-V dinamikus lemezeknél is), az utóbbi mérete pedig változó, a virtuális gép típusától függ, az első képen egy “Small” (A2-es) gépben kb. 70GB, de pl. egy “Extra Large” gépnél kb. 600 GB (lásd harmadik kép, de persze ezek az értékek akár változhatnak is majd idővel).

image

Nem mi hoztuk létre, tehát fura, de azért nézzünk bele

image

A tartalma

image

A lemez jellemzői a Disk Management MMC-ben

Nos, látható az ismerős pagefile, a lomtár és a System Volume Information mappa. Mi ezekben a közös? Nagyjából az, hogy az OS kötelező részei, de átmenetiek, elveszíthetőek. Merthogy azért kapjuk pluszban ezt a lemezt, hogy ne az értékes rendszerlemezt használjuk olyan adatok tárolására, amelyek gyakorlatilag bármikor újragenerálhatóak.

Egy további előnye ennek a diszknek, hogy nagyon gyors, ugyanis mindig helyi, tehát a szerveremmel azonos rackben található tároló egy bizonyos szelete. Ez persze egyben ennek a megoldásnak a hátránya is, ugyanis ha bármilyen ok miatt költözik a szerverünk pl. egy másik fürtbe, vagy egy rendszerfrissítés történik, akkor ezen lemez tartalma végérvényesen elvész, viszont kapunk helyette egy ugyanekkora, szintén nem perzisztens másikat (pl. az új helyen). Ebből meg az következik, hogy nem érdemes fontos és/vagy hosszabb távon szükséges dolgokat tárolni rajta, de pl. a rendszerállományokon kívül alkalmazások gyorsítótáraként, vagy pl. egy Azure SQL szerver esetén a TempDB adatbázis tárolójaként is tökéletes.

Természetesen ha ezzel szemben egy állandó és a géppel együtt költöző adatlemezt szeretnénk használni, akkor azt bármikor felvehetjük a virtuális gép tulajdonságainál.

attachdisk

* Ha valaki nem up-to-date: ez az ami az Azure béta időszakban kb. 30 GB volt, a Temporary Storage pedig emlékeim szerint a Small esetén 20GB, de 2013 áprilisa óta viszont egyformán megnőtt a méretük.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s