Ubuntu – W8 Hyper-V alatt

Ma feltettem a legújabb Ubuntu Desktop verziót az itthoni PC-re – persze W8 Hyper-V alá. Nincs április 1-e, és nem zakkantam meg a Metro felülettől :), időnként szoktam ilyet is csinálni, elég régóta megvan az alázat bennem más platformok iránt is. No és persze, igazából most nem az Ubuntu miatt volt a művelet, hanem elsősorban a Hyper-V integráció érdekelt.*

ubuntu3

Mivel ez a 12.10-es kiadás, és az állítások (Ubuntu 12.04 under Hyper-V on Windows 8) szerint a 12.04 óta a kernel része a Hyper-V integrációs kliens, ezért nem is volt gond, sima ügy volt a telepítés, egyből volt egér támogatás, hálózati kártya, stb. és amúgy is értelemszerű a folyamat. A hardver detektálás és pl. a hálózati printer felismerés is sima ügy volt.

ubuntu2

Ahogy a fenti cikkben is szerepel, a reboot a telepítés után nem az igazi, azaz nem igazán akar sikerülni, a shutdown viszont OK. Viszont kb. 2 órát használtam intenzíven, ezalatt vagy 4-5x kiakadt, 2x annyira hogy csak a “Turn off” segített, az okot nem igazán tudom, nem tudok nyomozni egy ismeretlen rendszerben. Viszont mindenáron és állandóan hibajelentést akart küldeni, úgy látszik ez már általános lesz mindenhol :)

ubuntu4

Tehát kb. 2 órát nyúztam kiváncsiságból, és inkább tetszik, mint nem. Van az OS-ben 8-10 nagyon érdekes dolog, és van minimum 3-4 kisebb vagy nagyobb képesség vagy opció, ami nagyon jó lenne a Windows-ban is. Asszem jó sok, elsőre ismeretlennek tűnő dolgot meg is értettem, azaz volt sikerélmény, bár maradt homályos rész is azért bőven, pl. RDP-vel nem sikerült elérni a gépet, meg aztán egy PPTP VPN kapcsolatot sem sikerült elsőre összehozni egy TMG felé, de direkt semminek nem olvastam utána, kiváncsi voltam, hogy mit hozok össze – “szaktudástól el nem vakítva”. A két óra úgy elment, hogy hogy például az ismerős alkalmazásokkal, meg a social network dolgokkal, vagy az “Ubuntu One” névre keresztelt felhő megoldással nem is foglalkoztam. De megvan a gép, majd játszok vele még, plusz megnézem az új Ubuntu szervert is vmikor.

ubuntu1

Szumma szummárum azért nem győzött meg. Van sok minden, de azért egy W8-hoz vagy W7-hez képest nekem kissé egyszerű, és olyan… …túlságosan “legömbölyített” vagy egyszerűen csak fapados.

Ez egy vélemény, méghozzá az enyém és egy nem igazán alapos tesztelés után jutottam erre, ergo szabad mást gondolni :)


* Plusz van két olyan taszkom, amit nagyon nem akarok csinálni, de majd a hétvégén :D

Ubuntu – W8 Hyper-V alatt” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A compiz a grafikus csicsa, inkább azon csodálkozom, hogy egyáltalán működött a virtuális gépen, nem azon, hogy kiakadt :)) Az RDP windowsos szolgáltatás, nem lepne meg, ha alapból nem kerülne fel egy linuxos munkaállomásra (nem ismerem a legújabb Ubuntut, nem tudom, hogy miket telepít fel alapból). A PPTP VPN dettó, bár az az érzésem, hogy azt a sok windowsos user miatt felteszik alapból :)) Inkább arra gyanakodnék, hogy olyan opciókat akartál használni, amelyek még nem kerültek implementálásra, ezért nem működött.

  Nagyon érdekelne az a 8-10, és az a 3-4 kisebb vagy nagyobb képesség vagy opció.

  Amikor először ültem Windows 8 elé, másfél percembe került, hogy csak az egér használatával le tudjam állítani a gépet :) Billentyűzetet nem volt szabad használni, ez volt a kitétel.

 2. Hali! Én ma próbálkozom hasonlóval, viszont nagyon el vagyok akadva, tudnál ötletet adni hol ronthattam el? Windows 8, Hyper-V, virtuális oprendszernek pedig kipróbáltam winxp-t, ubuntut, ubuntu szervert. Viszont egyiknél sem ment a hálózat, nem is láttak az oprendszerek hálózati kártyát. A Hyper-V beállításainál létrehoztam egy External switchet, létre is jön a gazdagépen az új hálózati ikon, vEthernet néven, a gazdagépen van internet, semmi gond nincs. De a virtuális oprendszerek egyikén sincs net, de még hálózati kártya sem. Előre is köszi ha írsz.

 3. Helló!
  Kedves Tamás! Én is Win8 alatt próbáltam a Hyper-V -vel de nekem is ugyanezek a hibák jöttek elő. És sokszor nekem is kiakadt rendesem, és csak a Turn Off gomb oldotta meg a hibát.
  Gergő hozzászólótól kérdezném, hogy min keresztül kapja a gazda gépe a netet? Nekem elég rejtélyes hiba volt. Otthon Wi-Fi -n keresztül kapja a gépem a netet. Szépen megosztottam én is a virtuális ubuntumra a netemet. De folyamatosan azt írta ki, hogy sikertelen csatlakozás a virtuális hálózathoz. Ezután kipróbáltam, hogy UTP kábellel összekötöm a gépemet a routerrel és így osztom rá a netemet az Ubuntura. És láss csodát! Simán csatlakozott a virtuális switchez az ubuntu. Tökéletesen fut rajta a net.

 4. Szervusztok,
  Semmi igazán okosat nem tudok mondani. External switch, dedikált LAN interfész, 12.10-es Ubuntu – ezek vannak nálam, és elsőre klappolt.

 5. Hello Tamás,

  Hyper-V VM backupot kipróbáltad, hogy megy-e futás közben “Save State” nélkül, mint Windows guesteknél?

 6. Mivel ez egy Windows 8, és nem szerver, ezért ezt sajna nem tudom tesztelni, de majd átmozgatom és megnézem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s