WS12 vizsgák és minősítések

Korábban elkezdtem egy sorozatot az új Microsoft vizsgákról és minősítésekről, itt, itt és itt. A folytatás apropóját az adja, hogy tegnap a Born to Learn blogon kiderültek újabb részletek, és immár a Windows Server 2012-es vizsgákról és fokozatokról (nyilván nem véletlen, hogy nem sokkal az RC kiadása után történt mindez.)

Szóval, a rendesen félrevezető rövidítésű új MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) fokozatból, nem csak Private Cloud illetve az (pl. én esetemben) automatikusan megkapott Windows Server 2008 típus létezik majd, hanem a MCSA: Windows Server 2012 is. De nyilván jön majd a többi is, idővel.

Ezt 3 új vizsgával (70-410, 411 és 412, ezekről már némi leírás is elérhető a csempékre kattintva) érheti el majd az, akinek nincsen előélete, és eggyel (70-417) ha upgrade-ről van szó, és mivel 6 féle upgrade vonal van, sokaknak nyitott lesz ez az útvonal. A részletek teljesen világosak az előző linken, szóval ehhez nincs mit hozzátenni.

Persze még az elején vagyunk, ami azt jelenti, hogy az első béta vizsga a 70-410-e (Installing and Configuring Windows Server 2012) az észak-amerikai illetve az európai TechEd-en lesz elérhető a résztvevők számára, június hónapban*, másoknak még nem, és hír sincs róla, hogy kb. mikor indulnak, és lesz-e egyáltalán publikus béta vizsga.

De ez még csak a kezdet, mivel ez a fokozat lesz az egyik beugró a kétfelé elágazó MCSE: Windows Server 2012 minősítéshez, amiből ugye az MCSE rész immár a Microsoft Certified Solutions Expert elnevezést takarja.

1. MCSE: Desktop Infrastructure

Az előbb említetthez még 2 plusz vizsga kell (70-415, 416) vagy ha már korábbról van egy MCITP: Enterprise Desktop Administrator 7 fokozatunk, akkor háromra (70-417, 415 és 416) lesz szükség.

2. MCSE: Server Infrastructure

Itt is két variációs van, egyrészt két vizsga (70-413 és 414), vagy három (70-417, 413 és 414), ha nincs MCSA: WS12 fokozatunk, de van viszont egy halom, más korábbi MCITP-nk.

Kicsit kaotikusnak tűnik, de van benne logika, amely szerint egy teljesen kezdőnek 7 vizsga kell a csúcshoz (ez régebben a klasszikus MCSE-nél is így volt), én meg úgy nézem, hogy nekem ha mindkettőre ráhajtok (és persze ez így kötelező :D), akkor összesen 5 vizsgát kell letennem – pedig mindenem megvan jelenleg is. Na, ez régen egy upgrade-nél kb. 2 volt (MCSA/MCSE, 1-1), bár az MCITP fokozatok ebbe már rendesen belekavartak. Ilyen az élet, polihisztorok szinte nincsenek, értelemszerű, hogy szélesedik a spektrum, aki májer akar lenni, annak sokkal több dologhoz kell értenie.

Még egy dolgot fedeztem fel, azt, hogy a korábiakkal ellentétben, az MCSE: WS12 fokozatokhoz nem szükséges kliens, azaz pl. egy Windows 8 vizsga, de majd meglátjuk, egyelőre ezt csak a vizsgák nevéből kindulva gondolom.

Egyébként ezekhez lassan, de azért sorban majd érkeznek a hivatalos oktatási anyagok is, először a szokásos First Look sorozat, laborokkal, stb., a legeslegelső elvileg már jún 8-án, a többi viszont csak augusztus elején. Így aztán mi is (és máris) megújítjuk a már egyszer debütált egyedi tematikájú WS12 kurzusunkat, nagyon hamarosan.

Két dolgot említenék még meg, egyik egy könyv amely e-book formájában letölthető és a WS12 bemutatkozásáról szól, a másik pedig az online Windows Server 2012 Jump Start ami június 20-21-én lesz, és lehet rá regisztrálni, ingyen. Ez utóbbiról oktatási formáról nincs túl jó tapasztalatom, pár hete az első ilyen, még Windows Server 8 néven futó eksön tragikus volt.

*Mivel megyek az európai TechEd-re, azaz Amszterdamba, jún 25-29 között, tegnapelőtt kaptam is voucher-eket, és már jelentkeztem is a 70-410-es bétájára (mivel ez nem upgrade, nem lenne fontos, de kiváncsi vagyok nagyon), plusz egy Windows 8-as béta vizsgára is :) Uff.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s