Az új MS minősítések: az első lépcsőfok + plusz további upgrade infók

(Az előzmények)

Az előző cikkben randa módon szinte csak magamról beszéltem, azaz azokról, akiknek per pillanat teljesen up-to-date a Microsoft minősítési szintje, és szeretnének továbblépni az új rendszerben.

Ha viszont kezdők vagyunk (vagy nincsenek vizsgáink, mert azért ez nem feltétlenül ua.) és a Private Cloud minősítésre törekszünk, akkor alapesetben 5 vizsgát kell meglépnünk az új rendszerben.

Az első igazi cél az MCSA fokozat, ami innentől a Microsoft Certified Solutions Associate elnevezést takarja (eddig Microsoft Certified System Administrator volt, élt kb. vagy 9 évet – szemben az MCSE eddig 20 évével -, ez egy ilyen világ). Igazából oda kell irni még mögé azt is, hogy “Windows Server 2008 R2”, mert (gondolom) így különböztethető meg a régitől illetve a leendő Private Cloud szinttől egyaránt.

Az új MCSA tehát még ugyanúgy a Windows Server 2008 R2-re épít mindt eddig a MCITP SA, és ezt előzmények nélkül 3 MCP vizsgával lehet elérni, amelyek viszont már jól ismertek a többség számára:

– 70-640: Windows Server 2008 Active Directory, Configuring

– 70-642: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring

– 70-646: Windows Server 2008, Server Administrator

 

És ha ezek után a cél az MCSE: Private Cloud, akkor innen már csak két, virtualizáció és System Center központú új vizsga van/lesz (246,247), de ezeket lásd fent, az előzmény linken (hamarosan letolom a bétát ezekből, így be tudok majd számolni a tapasztalatokról).

Kis mellékszál, hogy ha viszont már egyszer régen belehúztunk és pl. a Windows Server 2003-as fokozataink megvannak, akkor először fel kell zárkóznunk egy-egy frissítéssel a 2008-ra:

– MCSA 2003 upgrade: 70-648-as vizsga > a régi MCITP SA (elvileg ez is elég a Private Cloud minősítés felé haladva)

– MCSE 2003 upgrade: 70-649-es vizsga > a régi MCITP EA

 

No és akkor a teljesség kedvéért a másik mellékszál? Azaz ha az 2008-as fokozatok is megvannak?

Egy hírmorzsa szerint április végén minden meglévő MCITP SA automatikussan MCSA: SA-vá, és minden MCITP EA MCSA: EA-vá avanzsál. Ha tényleg így lesz, akkor a “régi” fokozatok nem tűnnek el a sötét éjszakában, hanem konvertálódnak. És ha van új MCSA-nk, akkor innen relatíve könnyedén (de még nem tudjuk mennyire) meg lehet ugrani az MCSE: Private Cloud szintet, 2 vagy ha már eddig is izgatott bennünket a virtualizáció, akkor 1 vizsgával, pl. úgy, ahogy az előzményben írtam.

 

Igazából ezt mazsoláztam ki eddig innen-onnan. Lehet h nem 100% mindez (garanciát én biztosan nem vállalok :D), de azért kezd körvonalazódni. További infókat pl. itt is találhatunk: Microsoft Private Cloud Certification

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s