Szabadidő…

A szabadidő (tengés/lengés/stb.) mint fogalom szinte ismeretlen nekem, de ez nem gáz, az elmúlt kb. 15 hónapban (mióta az MSHU-nál is pörgök) sokadszorra rájöttem, hogy egyszerűen nem bírok leállni. Ha nincs valami (fontos/sürgős/nagyszabású) dolgom, szinte rosszul érzem magam, ha van, az inspirál és kihozza belőlem a plusz energiát/erőt/motivációt. Persze sok olyan teendő is van a 3 fix (TJSZKI, TISZK, MSHU) + 1-2 alkalmi munkahelyemen (oktatóközpontok) + a vállalkozáshoz tartozó régi és esetleges új cégek/partnerek (ebből úgy kb. 2 fix van, de csak a szerverek, és esetileg max. kb. 3-4 tök új rendszer építése/újraépítése évente) amit nem kifejezetten szívesen csinálok, de muszáj. Igazából oktatni se feltétlenül imádok már, ha van új kihívás (pl. most a WS08), akkor igen, de az "egy hónapban elmondom 2-4 héten keresztül ugyanazt" stílus az nem igazán az én műfajom. Ha egyfolytában 2 hétig oktatnom kell, akkor teljesen kifexem agyilag, ez szokott is látszani, tipikusan a december ilyen hónap, fegyelmezetten leadok mindent, de karácsonyra általában olyan is vagyok, mint a mosott sz*r.
 
Egyébként is: hamar kiégek az állandó oktatásban, tanítottam általános iskolában, középiskolában, felsőfokú szakmai képzéseken, de közben adtam órákat egyetemen/főiskolán majd jöttek a CTEC központok – mindig továbbálltam, sosem léptem be, vagy maradtam az adott helyen teljesen, mivel korán rájöttem, hogy egy darabig tetszik, de igazól mindig az újabb szint lesz az, ami inspirál. Szerencsés vagyok, hogy megtehettem és ma is megtehetem ezt az ugrabugrálást (vagy nem ez a jó szó, de mind1 :D), de másképp nem menne. Mindközül a CTEC-ek a legjobb/legprofibb/legélvezetesebb helyek (szakmailag és egyébként is), és így, hogy évente max. 6-8 tanfot lepörgetek, nem is égek ki, hanem teljesen jól érzem magam. Báááááár a múlt évben úgy adódott, hogy 1 hónapon belül zsinórban 3 egyetemen/főiskolán is előadhattam többszáz ifjú szakember jelöltnek, és az a fajta lelkesedés, amit ezeken a helyeken tapasztaltam, az nagyon megfogott. Úgyhogy ha már nem számít a karrier, és a kenyeret nem pénzért adják majd, vagy nyerek a lottón, akkor vszinű, h elszegődöm vmi hasonló, zajos helyre, és csak az ifjú titánok inspirálásával foglalkozom majd…
 
Na de ne térjünk el a tárgytól teljesen, ergo vissza a nem létező szabadidőhöz. 2 kivétel van, amikor tényleg tudok pihenni, 1., a családi közös programok (már persze ha elutazunk valahová), illetve a külföldi szakmai konferenciák (mert az szintén tényleg teljes "kiszakadás" a szokásos környezetből). Ha ezek nincsenek, akkor van egy fél szombatom, vagy egy negyed hétköznapom, amikor tényleg mondhatom azt h most ráérek. Az elmúlt két-három hétben volt ilyen lehetőség vagy 5-6, úgyhogy kicsit foglalkozhattam mással, mint egyébként, még akkor is ha ez is szakma, de mit csináljak, ezek azok a dolgok, amelyek érdekelnek és vonzanak. Persze nem vagyok szakbarbár, de a filmek, a könyvek, a TV, és a többi az általában éjszakai tevékenység (csak akkor tudok elaludni pl., ha előtte olvasok valamit, ez kb. 7 éves korom óta így van, istenem, mennyi fight volt emiatt a szüleimmel, klasszikus lepedő alatt olvasás, gimnazista koromban reggelig olvasás, aztán alvás nélkül suli, és stb.), ergo nappalra marad a buherálás, a tervezés, az újdonságok megismerése.
 
Ilyen téma pl., az új média centerem építése, amivel kb. vagy féléve elkezdtem foglalkozni, de sokáig nem jutottam, a tavalyi második félév elképesztően durvára sikeredett a kötelező elfoglaltságok terén. Szóval mi kell egy jó HTPC-hez? Pénz 3x, persze, de melyek a lényeges hardver elemek? Egy tetszetős és intelligens ház, egy csendes, de megbízható táp, egy mATX méretű univerzális alaplap (lehetőleg egy frankó integrált VGA-val) és egy kisfogyasztású, jól hűthető CPU. Ja és persze: pénz :)
 
A házat megtaláltam már egy ideje (Antec Fusion 430, korábban Fusion v2 néven futott, itt a fekete változatról írnak magyarul hosszabban, a különség csak a szín és a kijelző, ami LCD), de a mély infókat és a beszerzést csak most tudtam lerendezni, így aztán egy héten belül meg is érkezik. Állat jól néz ki, és szerencsére be is fér a TV alá, az XBOX, a DVD felvevő, és a DivX lejátszó mellé (a régi megy a hálószobába a másik LCD TV-hez, de psszt, a kedves feleségem még nem tudja :D). Remek ventillátorok, kítűnő anyagból van (állítólag majdnem 10 kg, a táppal együtt), VFD kijelző, ami kompatibilis a MC hardverekkel (van egy MS MC billentyűzetem is, teljesen használható, de pl. az MS MCE távirányitóbol adnak is a házhoz egyet), illetve az XP/Vista Media Center-rel, és egyéb programokkal is, mint pl. a WinAmp. A táp 430 wattos és csendes, a ház belseje pedig szépen kimunkált és szeparált.
 
 A következő fontos elem, az alaplap, a lehetőleg integrált VGA-val. Ez azért lényeges, mert kevesebb hőt, és kevesebb zajt és több helyet jelent a házban, valamint a mATX alaplapokon kevés slot van, és a PCI-x kell másnak, ami tipikusan nincs integrálva, pl. a TV-tuner-nek. Ami még kell, az a DVI, de inkább ma már egy HDMI csatlakozó. Nos, így esett hogy az elmúlt egy hétben volt nálam egy gyenge AMD-s HDMI-s alaplap, egy közepes Inteles, és egy jónak mondható másik AMD-s (NForce-os). A közös bennük a gyártó cég (Gigabyte) volt, meg a gyári hűtők, mert egyelőre még nem néztem spéci bordát/ventillátort, ezzel ráérek, majd ha meglesz a végső kombináció. A CPU sem kevésbé fontos persze, a fogyasztás, a hőleadás és a teljesítmény szentháromság között ugrabugrálhat az ember (HTPC-nél talán a legutolsó jellemző a legkevésbé fontos, persze Vista, szóval kell az :D), így aztán volt nálam Intel 2160-as, 6550-es, és egy AMD 5000+os is, de valahogy sem az alaplapok, sem a CPU-k nem tetszettek, egyik sem jött be igazán, bár HTPC célra a legjobb az NForce-os AMD lett volna, (a gyári hűtője pedig egyszerűen hiperjó) de igazából egyikkel sem voltam elégedett, miközben az SP1-es Vista Ultimate-tel teszteltem. Aztán volt a konfigban egyszer egy laptop HDD is, csak a próba kedvéért, egy 7200-es Samsung, de abszolút nem győzött meg – vissza is tértem a SATA2-esekhez.
Majdnem félre is tettem a dolgot (a jelenlegi XP-s, MSI barebone-os változat egész jól megy még most is), de aztán változott a helyzet, ugyanis bejött a képbe (kapni még nem lehet itthon, de áprilisra igérik) a tökúj AMD 780-as platform az ATI féle desktop VGA-ból származtatható tökúj integrált VGA megoldással, amiről magyarul itt olvastam először. Szintén egy Gigabyte alaplap (MA78GM-S2H) lesz a cél, minden földi jóval és egy egyelőre szintén csak a hírekből ismert, alig 45 W-os AMD 4850e CPU-val (eddig Intel buzi voltam*, de az MC téma az más :D). Ezt összeépítem a már meglévő 2 GB-nyi 800-as RAM-mal, plusz a házzal és egy Vista kompatibilis profi (vmelyik Hauppage) TV tunerrel, plusz megrendelem az EPG előfizetést itthon és heuréka! :D
 
A másik fő téma, amivel pörgök, az a rackbe szerelhető ISA/IAG appliance-ek. Per pillanat van a kezemben egy Celestix WSA SSL VPN-es cucc IAG 2007-tel (WSA3000), illetve most vettem az egyik munkahelyemre egy szintén Celestix, de kifejezettem ISA-s cuccot (MSA 2000i), amelyekkel nem tudok betelni. Az utóbbihoz a plusz szoftverek, azaz pl. a Websense Web Security Suite még nem érkezett meg, de már meglévő integrált FairShare sávszélesség szabályzó add-in pl. szintén újdonság nekem. Mindkettő inicializiáló konfigolása a hardverrel (is) történhet (tekered a jog-ot mint az állat, csináltam erről egy béna videót, 135 MB és .mov, de azért talán élvezhető), és mindkettőhöz van a Celestix-nek egy tökjó webes UI-ja, lenyűgőző, nna. Persze az ISA-hoz érteni kell az utóbbi esetén főleg, de ez csak az alap, van egy csomó extra, ráadásul halálstabil és profi megoldások ezek (bár pokoli drágák is egyben), és olyan extrémek és innovatívak, hogy teljesen lekötnek, ergo mindig nézegetem egy kicsit mindkettőt, ha éppen ráérek. Szerencsére egyikkel sem kell sietnem, van időm megismerésre, nincs kapkodás, nincs tűzoltó munka, szépen átesek az összes buktatón és ez így jól is van.
 
Szóval ezekkel a dolgokkal játszom mostanság, persze közben volt egy kis konyhaépítés, meg aztán kis nyaralás a jövő héten, aztán pedig vissza bányába… ennyit írni sztem legközelebb a nyáron fogok :) 
 
* mivel ismernek, azt mondták cikizve az ismerős üzletben, hogy ha már AMD, akkor elkezdhetnék foglalkozni a Linux témával is :D

Szabadidő…” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Lehet, hogy buta a kérdés de a HTPC mellé minek külön DivX lejátszó is?Ha a tuner is megvan kérlek számolja majd be róla!

  2. Nem buta kerdes, mert gyakorlatilag valoban szinte sosem hasznaljuk – egyszeruen csak ott maradtak. Mindketto egy-egy remek Panasonic es nincs szivem kidobni :)

  3. HTPC-ből én is hasonlót raktam össze de akkor még nem volt itt a híre a 780-as AMD platformnak, így az enyém még a 690-esre épül. Az epg-t meg sikerült összehozni előfizetés nélkül, ha jól emlékszem ez alapján, de több helyen is leírják a hogyanját :)

  4. az epg-t lassan ket eve kezdtem el eloszor megcsinalni, aztan tobbszor visszatertem ra, de szamtalan kudarc ert, barkacs modszerek pontatlansaga ill. a tamogatottsag hianya miatt. ugyhogy most ugy dontottem, ideje kiprobalni vmi mast. meglatjuk…

  5. Tamas, keresgelem a neten, de nem talalok ceget, hogy ki arul Mo.-n ISA appliance-t. Erdekelne tobb marka is (ar-osszehasonlitas miatt is), tudsz esetleg cegneveket mondani?

  6. Annyira nehez, hogy (meg akkor) felhivtam oket, s gyakorlatilag azt sem tudtak mirol van szo. Miutan megmagyaraztam, megigertek, hogy utanajarnak. Tobb levelet is kuldtem, s ma ismet hivtam oket – ugye lassan egy honap telt el, s meg mindig semmi. Esetleg a profilombeli email-re tudsz kuldeni egy kontaktot, aki tudja, hogy milyen nyelvet beszelunk?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s